Planen – volum 2

by | Jul 9, 2024

I 2023 hadde vi en plan, en skikkelig Banger. Her er historien og hvordan det gikk rett opp og ned – og hva feita vi har planlagt i volum 2 for These Ways…

Hver sommer tar jeg meg tid til å reflektere over hvordan utviklingen i These Ways har gått de siste 12 mnd. I fjor skrev jeg en veldig optimistisk artikkel om planen de neste 3-4 årene. Ikke alt gikk som planlagt – men sett i ettertid ble det ganske bra. Og fremtiden ser definitivt lys ut.

Råckar hårdt nu!
I fjor sommer ansatte vi tre nye business- og tjenestedesignere i Bergen. I tillegg sirklet vi inn en ny Head of Studio som daglig leder for vårt nye Oslo-kontor. Sette i etterkant lurer jeg på hvordan vi turde å satse så hardt. Tegnene rundt oss var klare; konkurrenter sa opp konsulenter og håpet for rentenedgang og fremtidstro var på bunn. Men det var bare det at vi var utsolgt. Dette kunne vel ikke ramme oss også?

Fäller en tår
De siste 12 mnd har definitivt vært krevende. Fra høsten 2023 merket vi virkelig at etterspørsel etter innovasjon og nyskapende løsninger tørket ut. Bedrifter hadde nok med å drifte det de hadde og se an økonomien. For første gang i mitt liv måtte jeg permittere to gode kollegaer. Vi gikk i bakken. Det var en fattig trøst at det gikk verre med andre. Dette var det tyngste jeg har måtte gjøre som daglig leder. For 2023 klarte vi hverken topp eller bunnlinje og landet på 31 M NOK i omsetning og skarve 1,8 M NOK i resultat.

Men det er noe med å ha sagt det høyt. Man krummer nakken. Å gi opp er ikke et alternativ. Jeg tror det er det som må til for å lykkes.

Hogne Gjersvik

Si ingenting
I motgang er det lett å bli sugd inn i de 8-9 månedene som gikk tregt. Det kan virke som en evighet. Men i et litt større perspektiv har vi faktisk også vokst i denne motgang. Fra 31 M NOK i omsetning i 2023 til anslagsvis 36-40 M NOK i 2024. Og vi er blitt 15% flere ansatte. Først i april/mai kjente vi på det som Petter spytter: Vinden har vänt. Vår nye Head of Studio i Oslo Dr. Ranvir Rai var et scoop. Med sin intellektuelle kapasitet, høye arbeidsmoral og smittende entusiasme har vi sammen fått en pangstart i Oslo. Vi vant et stort og prestisjetungt prosjekt med scenario-utvikling av nytt nødnett for HDO. Etter dette har vi ikke sett oss tilbake i hovedstaden og planlegger nå design av nytt studio på Karl Johan med innflytting den 1. oktober.

Bergen Bergen
Men også i Bergen har markedet snudd. Før sommeren hadde vi en vektet pipeline på nesten 8 M NOK og knapt noen ledige designere. I tillegg satt vi ikke stille de siste 12 mnd med Øynene lukket. Neeei, vi laget en plan 2.0 som skulle gi oss Mer, Mer, Mer. All ledig salgsinnsats ble vinklet inn mot to mål: Vinne store rammeavtaler for Bergen og Oslo og sette opp et nytt Design Thinking program på tematikk rundt aldring og menneskets forskjellige livsfaser. Her har henholdsvis Hallvard Barca Hjetland og Monica Hannestad vært instrumentelle i sin utførelse. Mao har vi prøvd å være optimalt rigget når nå neste bølge med optimisme forhåpentligvis skyller inn over Norge for fult. Älskar din stil!

Markedet etterspør en ny type kompetanse, Business Design. Da må også vi remixe kompetansen vår mot dette.

Hogne Gjersvik

Början på allt
Vi har nå sammen med Sonat vunnet en rekke store rammeavtaler for både offentlig og privat sektor. Og til høsten starter vi opp Design Thinking programmet med arbeidstittelen “Livet”. Fordi vi vil gjøre en innsats for å utnytte ressursene i alle faser av livet i Norge på en bedre måte. Slik høsten ser ut nå er vi i skrivende stund så godt som utsolgt ut 2024. I tillegg ser vi at markedet nå etterspør en ny type kompetanse nemlig Business Design. Evnen til å bygge bro mellom forretningslogikk, menneskelige behov og teknologi, gjør en Business Design kritisk for langsiktig suksess i dagens markeder fylt med usikkerhet og kompleksitet. Og derfor er dette noe vi satser sterkt på. Vi holder derfor på å ansette nye business- og tjeneste- og UX signere i begge byer.

Beveger oss
“Vi skal vokse til en nasjonal aktør med 60-80 designere innen 2027” var planen i 2023. I vinter var dette en tung lovnad å leve med. Men det er noe med å ha sagt det høyt. Man krummer nakken. Å gi opp er ikke et alternativ. Jeg tror det er det som må til for å lykkes. Så får det være at det ble litt spekulasjonspreget oppslag i KOM 24. “Hogne sier det blir lett å starte i Oslo”. La gå. Eller for å si det sånn – det gikk ganske lett. Fordi vi har tre verdier som vi aldri kompromisser på.

1. Ansette senior-kompetanse som kan jobbe på CXO-nivå
2. Design Thinking er kjernen i vår flokk-kultur
3. Vi skal være den gode naboen. Mot kunder, kollegaer og konkurrenter.


Remix
Men det handler også om å forstå konkurransesituasjonen rundt deg – og gripe muligheten. Når konkurrenter faller fra eller blir oppkjøpt av franske teknologiselskaper, er det på tide med en remix i Norge. Eller med klare ord; en solid åpning for et uavhengig strategisk designbyrå. Og derfor tror vi at det er lurt å starte i Trondheim ila 2025. Nå søker vi en Head of Studio i teknologihovedstaden. De første intervjuene er allerede satt til august. Det sammenfaller godt med våre ambisjoner om å bli norges ledende strategiske designbyrå innen 2028. Sånn. Nå er det sagt. Igjen.

Vekststrategi for These Ways

Nokke Feita Volum 2
Flammen er tent. For 2025 er planen å videre utvikle oss i Oslo. Vi anslår vi blir mellom 12-15 ansatte ila året. For Bergen tenker vi å lande på rundt 20 mennesker. Og så er målet at vi får etablert oss i Trondheim med en 4-5 stykker. Mao stein på stein i tre byer. Og totalt sett ca 40 ansatte nasjonalt sett. Plutselig var fjorårets mål om 60-80 designere innen 2027 så fjernt allikevel.

Planen 2.0 – En spilleliste
Du har kanskje lagt merke til at det er flettet inn litt svenske og norske titler i artikkelen.
Som et lite Kinderegg har jeg laget en spilleliste for denne artikkel på Spotify.
Chillax, føl deg som King og ha Solbriller på

Ha en riktig god sommer 🙂 – Og har du lyst å ta en kaffe eller bamsedrikk står døren alltid åpen.

Raske fakta om These Ways AS i 2024
• 25 ansatte i Bergen, Oslo (juli 2024) +3
• Åpnet Design Studio i Oslo
• Omsetning 36-40 M NOK (2024) + 6-10 M
• Resultat før skatt på ca 3 M NOK (2024)
• Krevende H1 med to permiteringer
• “Utsolgt” i begge byer i H2
• Avholdt 3 åpne fagdager for kunder
• Setter opp et nytt Design Thinking program på tematikken “Aldring”
• 10 sosiale arrangementer
• 4 betalte fagsamlinger
• 2 strategisamlinger

Våre arrangementer

Siste nytt

These Ways feirer 5 år!

These Ways feirer 5 år

I en tid der verden forandrer seg raskt og uforutsigbart, er innovasjon mer nødvendig enn noen gang. Dette er bakgrunnen for at These Ways markerer sitt 5-årsjubileum med en storslått feiring den 17. august. Vi har invitert 45 utvalgte gjester til å feire med oss på Christinegaard Hovedgaard.

Verdens beste Lilly

Lilly Murud er Oslo-flokkens fjerde medlem. Vi sier alltid at hos These Ways "skal man være fink, men ikke tro at man er verdensmester". Her gikk vi på en smell, fordi Lilly faktisk er World Cup vinner i slopestyle. Nå ser vi frem til mer gull i årene som kommer - i...

Tre nøkkelpunkt til bedre produktutvikling

These Ways og Sonat, sammen med våre samarbeidspartnere i Highsoft, TV2, Bulder og Tryg, samlet en flott gjeng med både kjente og ukjente for å dele våre faglige erfaringer knyttet til å skape et miljø for produktutvikling ut i fra norske forhold. Det ble fullt hus...

Skal vi holde deg oppdatert?