Med megafon for miljøet

by | Sep 16, 2021

Fra form og farge til foregangskvinne; Møt Monica, These Ways nye leder for bærekraft. 

Start med en dose legemiddelindustri, sikt inn kommunikasjon og ledelse i treningsbransjen, sukre deretter med filmproduksjon. Legg til en dose MBA i strategisk ledelse, og bland dette med oppbygging og drift av Design Region Bergen. Kok opp et tverrfaglig studie mellom fire akademiske institusjoner, og smelt inn et partnerskap i Demos. Rør sammen, og tilsett en vaskeekte biolog. Resultat; et smakfullt surdeigsbrød av de sjeldne. Med et bredt nettverk på tvers av sektorer, innen innovasjonsmiljø, akademia og politikk, har These Ways nye tilskudd en starter i hver en verdenskrok. Nesten. 

– Nå stanses jeg på gaten av menn i spisse sko, sleik og dress, rett fra et møte. Så sier de; nå skjønner jeg det.

Hun gestikulerer i intervaller der hun sitter, tar scenen fra en rosa kontorstol, snakker i caps lock og full stereo, selv uten lydsjekk. 

Det må være en stor seier å endelig bli hørt?

– Haha, det er fantastisk. Endelig kan jeg si; hva sier lovgivningen på dette området? Hvordan kan vi jobbe helhetlig på samfunnsnivå? Nå er det endelig noen som hører. 

«Jeg trengte et team og det fant jeg hos These Ways.»

– Monica Hannestad, leder for bærekraft i These Ways

Flott at du er så engasjert

For der folk flest har fått øynene opp for klima, grønne greier og sånn derre bærekraft, har Monica vært klarsynt i flere tiår. 

– Når du først har sett noe, er det vanskelig å lukke øynene, sier hun. Design, menneskelige behov, sirkulærøkonomi. Samme paraply, ulik tematikk. Å misjonere bærekraft, design og business har vært et maraton i motvind. 

– Jeg bare så at folk tok en “mental charter”. “Nå begynner hun igjen”, liksom, ler Monica. Og rett nok, hun har begynt igjen og igjen- og igjen. Men når folk har lukket ørene, har Monica gått mindre stille i dørene. 

– Det er rimelig deprimerende, når du selv føler at noe er kjempeviktig. Men , nå kommer de til meg og sier «det du har snakket om i alle disse årene, det er jo veldig viktig», sier hun på utpust, før hun fortsetter på innpust: 

– Jeg er hellig overbevist om at et reelt bærekraftig samfunn har fokus på mennesket, benytter kreativitet strategisk, og har en sirkulær forretningsmodell. De tre dimensjonene, det er det som er gøy, og det er derfor jeg har lyst til å jobbe hos These Ways, sier Monica. For etter å ha startet Demos Norge i 2019, var det på tide å utvide omgangskretsen. 

– Jeg var ute etter noen å leke med. Jeg trengte et team og det fant jeg her. Dette er et sted med god nok takhøyde til å fortsette de mentale reisene og snakke høyt om hva som er neste steg uten at noen marginaliserer med at «det er flott at du er så engasjert.». 


Døgnfluen bærekraft

Om ikke sand i Sahara, så misjonerer hun miljø som varmt hvetebrød- av den hverdagslige typen. For bærekraft skal være lett, enkelt, forutsigbart, tilgjengelig. Det skal bakes inn i eksisterende systemer. Mindre kompleksitet, mer effektivitet. 

– Hvordan kan små og mellomstore bedrifter ta i bruk tiltak uten å gjøre om på alle systemene de allerede har? De skal ikke ha et nytt system eller et ekstrasystem, bare et bedre system, sier sitatmaskinen på scenen, og før hun nok en gang henter frem megafonen. 

– For på like linje med internett; bærekraft er ikke en døgnflue. Det er kommet for å bli. 

– ….tror folk virk..

– JA! Jeg VET! Er det ikke sprøtt? 

«Jeg er hellig overbevist om at et reelt bærekraftig samfunn har fokus på mennesket, benytter kreativitet strategisk, og har en sirkulær forretningsmodell.»

– Monica Hannestad, leder for bærekraft i These Ways

En annerledes tvekamp

Én hund, tre barn, tusen teiner. Det er hytte og hav, krabbe og carpe diem. 

– Det er viktig med balansen. Spontaniteten. Treffe andre folk, høre andre lyder, kjenne andre lukter. Den tilstedeværelsen. Roe litt ned. 

Blir man litt matt av å gå med miljøkappen?

– Vi er avhengig av å lage ting sammen. Ingen kan løse dette med å løpe fortest, bruke albuene. Vi må “join forces”. Dette er alt for alvorlig til at vi kan holde på hver for oss, sier hun. Det er «living on the edge» på kontorstolen nå, hun hadde gruset en hvilken som helst fjortis i et vippemesterskap. Det er krutt, kamp, alvor og eufori i en svært overbevisende pitch. 

Jeg får nesten lyst til å si at det er flott at du er så engasjert. 

– Haha. Mange synes jeg er engasjert, imøtekommende og blid. Veldig mange synes jeg er skummel og streng. Sykt streng, faktisk. Men jeg? Jeg er verdens minst strenge. Men jeg tror det henger sammen med at jeg sier ting veldig tydelig, litt da-da-da. 

Du hadde passet godt på reality-tv?

– Ha, ha, det kan du få lov til å skrive.

Monica Hannestad

Monica Hannestad

Leder for Bærekraft

Våre arrangementer

Siste nytt

Møt Linda, flokkens nyeste tilskudd i Oslo

Linda Haugen er det tredje medlemmet av Oslo-flokken. Hun er en samfunnsengasjert designpotet som trives best under UX-hatten. Linda har jobbet mange år i mediebransjen, først som journalist og senere som designer og fagansvarlig.  – Da jeg fikk høre om UX, som...

Fullt hus, nei skip – og radikalt engasjerende

Det var meget god stemning da designselskapet These Ways og teknologiselskapet Sonat kastet loss med hele Bergens havnæring parat på dekk og skipssekken full av disruptive dialoger. Bergen har gått inn i årets våryr-modus og solen titter akkurat nok frem til at vi...

Skal vi holde deg oppdatert?