Fellesnevner: Et mingle-spill til din neste workshop

by | Mar 4, 2024

Dette spillet startet som en oppfinnelse til vårt eget julebord, som forsikring mot å bli sittende limt til noen alt for komfortable stoler. Alle trengte en unnskyldning til å bli kjent med de nyansatte, og de nye trengte å føle seg på hjemmebane. Denne oppskriften testet vi videre på større workshops med kunder, og nå er vi klar for å dele det med alle!

I en workshop mandag morgen er det fort gjort for deltakerne å føle seg litt på “bortebane”, og bli defensiv og passiv. Men for å få et godt resultat er det enormt viktig å få alle til å føle seg som hjemme, og føle at de mestrer ikke bare de tekniske oppgavene men også den sosiale, ofte underbevisste, dynamikken i rommet.

Det første som skjer er gjerne at deltakerne blir sittende passivt i stolen, og prøver å gli inn i tapetet bak seg. Oppgavene kan føles som noe fjerne konsulent-greier, hvem er disse menneskene? Skulle vi ikke bare lage en app?

Når man ikke kjenner alle i rommet og man trenger en unnskyldning for å prate med hverandre, kan dette spillet komme inn. Spillet tvinger alle deltakerne til å forholde seg til hverandre og samarbeide om en enkel og åpen oppgave, for å plassere seg i et sett grupper. Disse gruppene kan da brukes videre i andre øvelser hvis du har lyst.

Vi forklarer på veggen

Hvordan funker det?

Hver deltaker får utlevert en lapp med navnet på en mer eller mindre kjent person. Personen tilhører en gruppe på (vi foreslår) fire mennesker. Hver deltaker må så sammenligne seg selv med hvem de andre fikk, for å ende opp med et forslag på hva som binder disse fire sammen, og definerer gruppen. Hvem har noe til felles? Er du også astronaut? Finner vi to astronauter til? Nei, men jeg fant tre andre som har glassøye? På denne måten finner deltakerne ut hvem som hører sammen, og spillet kan bli enklere eller mer vanskelig basert på hvor åpenbare eller esoteriske grupper man lager på forhånd.

Spillet kan gjøres i en lett versjon på fem minutter med veldig enkle grupper (popsangere, fotballspillere…)bare for å aktivere litt mellom andre øvelser og plassere folk i grupper. På aller laveste vanskelighetsgrad er gruppene allerede definert og kjent, som for eksempel The Beatles, Spice Girls, eller Sex & the City-damene. Men det kan også blåses opp til å bli kjempevanskelig over f.eks en helgetur, for å gi alle et åpent samtaletema hvis de er redd for pinlige stillheter i skiheisen. Hvem er du? Oi, hun må jeg google… Wikipedia sier hun var involvert i fredsprosessen i Colombia, det var han som Andreas er også!

Spillet avhenger av at antallet totale deltakere kan deles på gruppe-størrelsen (vi foreslår tre eller fire i hver gruppe), og at alle gruppene er like store, for å unngå forvirring. Jo flere i hver gruppe, jo enklere blir det å finne hva som binder dem sammen.

Dommeren

Hvis gruppene ikke er helt åpenbare, trengs det en dommer som sitter på fasiten, og kanskje har noen hjelpsomme hint på lur. Det kan jo skje at fire stykker klarer å finne en fellesnevner dere ikke hadde tenkt på, og skapte en helt ny gruppe, som ødelegger for resten av “kabalen”. Derfor er det lurt å gruble ut gode grupper som ikke overlapper på forhånd, spesielt hvis det skal være en kort øvelse.

God jakt! Hilsen Jacob fra These Ways 😉

Gruppeforslag (send oss dine ideer!)

  • Tvillinger
    1. Scott Kelly
    2. Mark Kelly(litt lureri fordi disse er begge to astronauter)
    3. Marcus Gunnarsen
    4. Martinus Gunnarsen (bedre kjent som Marcus & Martinius)
  • Har vært på Barne-TV
    1. Trond-Viggo Torgersen
    2. Jon Skolmen
    3. Halvdan Sivertsen
    4. Sidsel Ryen
  • Svensker
    1. Astrid Lindgren
    2. Greta Garbo
    3. Greta Thunberg
    4. Alfred Nobel
  • Damer med skandaløse ektemenn
    1. Erna Solberg
    2. Anniken Huitfeldt
    3. Hillary Clinton
    4. Melania Trump

  1. Døde statsoverhoder
    1. Djengis Khan
    2. Dronning Margrete (den første)
    3. Margaret Thatcher
    4. Marcus Aurelius
  2. Turtles
    1. Leonardo Da Vinci
    2. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
    3. Raffaello Sanzio da Urbino
    4. Donato di Niccolò di Betto Bardi
  3. Sex & The City
    1. Sarah Jessica Parker
    2. Kristin Davis
    3. Cynthia Nixon
    4. Kim Catrall
  4. Klassiske poeter
    1. William Shakespeare
    2. Geoffrey Chaucer
    3. Sappho
    4. Sylvia Plath
Jacob Lysgaard

Jacob Lysgaard

Designer & Partner

jacob@theseways.no

Våre arrangementer

Siste nytt

Planen – volum 2

I 2023 hadde vi en plan. Her er historien og hvordan det gikk – og hva som er den nye planen 2.0…

Verdens beste Lilly

Lilly Murud er Oslo-flokkens fjerde medlem. Vi sier alltid at hos These Ways "skal man være fink, men ikke tro at man er verdensmester". Her gikk vi på en smell, fordi Lilly faktisk er World Cup vinner i slopestyle. Nå ser vi frem til mer gull i årene som kommer - i...

Tre nøkkelpunkt til bedre produktutvikling

These Ways og Sonat, sammen med våre samarbeidspartnere i Highsoft, TV2, Bulder og Tryg, samlet en flott gjeng med både kjente og ukjente for å dele våre faglige erfaringer knyttet til å skape et miljø for produktutvikling ut i fra norske forhold. Det ble fullt hus...

Skal vi holde deg oppdatert?