Si hei til Siv Helen – vår nye ekspert på fremsyn!

by Sep 25, 2023

En virkelig verdensborger har landet i barndomsbyen Bergen. Siv Helen er både fremtidsoptimist, prosjektleder og heier litt ekstra på tøffe jenter!

Siv Helen er veldig glad i friluftsliv, særlig fjellturer og terrengløp. Som for de fleste styres dagliglivet hennes av familiekalenderen, dermed blir ikke turene så lange eller harde som hun gjerne ønsker. Heldigvis bor Siv Helen rett ved Kanadaskogen og kommer seg ofte ut på stiene der. Med eller uten hund. Et av favorittstedene til Siv Helen er Hesjedalen på Osterøy. Det er en gammel gård som familien hennes har jobbet med å vedlikeholde og restaurere over lang tid. En helg der med god mat, vin, fyr i bålet og godt selskap er noe av det beste hun vet!

Siv Helen vokste opp på Lone i Arna, men reiste fra Bergen så snart hun var ferdig på gymnaset. I tre år studerte hun i England, deretter bar det av gårde til Sør Afrika hvor hun ble værende i 18 år.

Balett på foten
I tillegg til å være et friluftsmenneske er Siv Helen også glad i å danse. Som ung var det ballet og moderne dans hun foretrakk. I dag danser hun gjerne hjemme, eller ute. Dans gir avkobling og energi på en måte som lite annet gjør, sier Siv Helen.

“Jeg ser på meg selv som en verdensborger, en optimist og et menneske med mye energi. Jeg er relativt uredd og liker å ta på meg utfordringer dersom jeg kan bidra med noe eller lære noe – og det er alltid noe å lære!”

– Siv helen hesjedal

En bedre verden!

-Jeg har alltid hatt lyst til å være med på å skape en bedre verden. Derfor begynte jeg tidlig med solidaritets- og frivillig arbeid. Blant annet var jeg leder for PRESS – Redd Barna Ungdom etter videregående. Jeg studerte utviklingsstudier ved East Anglia University og så for meg en karriere i bistandsbransjen, internasjonal utvikling eller en organisasjon som FN. 

– I 2003 reiste jeg til Sør Afrika og skulle jobbe som intern på et opplæringsprosjekt et halvt år. Etter prosjektet ble jeg spurt om å bli værende og ble så i organisasjonen Eastern Cape Socio-Economic Consultative Council i 18 år. Jeg jobbet med samfunnsforskning, regional utvikling og strategi og gikk fra å være intern, til å bli rådgiver, executive manager og til sist Chief Knowledge and Operations Officer. 

Post Apartheid arbeid
-Det var utrolig spennende og lærerikt å få være med å bygge offentlige institusjoner i perioden etter Apartheid. Da jeg begynte i 2003 var det en periode med mye optimisme og utvikling. Dette var et ungt demokrati og vi jobbet med å skape grunnmuren i et nytt samfunn. Mye av arbeidet handlet om medvirkning og samskaping. Mange av endringene man håpet på kom dessverre ikke. Ressursene ble ikke fordelt, og de utallige planene endret ikke dybden i systemene eller årsakene til samfunnsproblemene. 

– I 2005 tok jeg en mastergrad i sosiologi ved Rhodes University. I 2019 – 2021 gikk jeg tilbake til skolebenken og tok en ny utdanning i fremtidsstudier (post graduate diploma og MPhil). Alle studiene ble gjort mens jeg jobbet fulltid. Fremtidsstudier åpnet en ny verden for meg. Jeg elsker dette feltet!

Etter hvert ble dragningen mot Norge og Bergen sterkere, og Siv Helen flyttet tilbake til Bergen sammen med datteren sin.

Man trenger ikke en mastergrad i fremsyn for å se at Siv Helen har en vanvittig solid kompetanse. Som en selvdreven og fremoverlent person med de riktige menneskelige verdiene, passer hun perfekt inn i flokken i These Ways

– Hogne Gjersvik

Fremtidsforskning møter design

Siv Helen tilnærmer seg design fra strategi og fremtidsforskningsfeltet. Fremtidsforskning handler om å utforske mulige fremtider og åpne opp mulighetsrommet, design handler om å skape. Siv Helen er opptatt av hvordan vi kan skape positiv samfunnsendring. Da trenger vi å forstå endringsmønster og endringskrefter, utfordre egne fremtidsbilder, ta valg og jobbe med å skape, sier Siv Helen. Og er det noe hun kan, så er det nettopp dette!

Strategi fra E.ON til Deutsche Bahn
-Det siste året har jeg jobbet for den tyske corporate foresight tankesmien Themis Foresight og har hatt muligheten til å utvikle en rekke fremtidsstudier og scenarier for kunder som E.ON Energi og Deutsche Bahn.  Jeg er aktiv i World Federation of Futures Studies, er i arrangements komiteen for en konferanse om Futures of Democracy på Island i februar neste år. Jeg ser også frem til to arrangementer jeg er med på under føderasjonens 50 års jubileum i Paris nå i oktober. 

“Jeg er bedre på store linjer enn detaljer, men liker å jobbe både i bredden og dybden. Det jeg liker best ved å arbeide på dette feltet er at jeg kan kombinere det analytiske og det kreative. Vi gjør systematisk undersøkelse og analyse, men vi må også bruke forestillingsevnen vår. Det er gøy! I prosessene utfordrer vi våre egne og kundenes bilder av fremtiden – og jeg lærer noe nytt hver dag!.”

– siv helen hesjedal

These Ways

– Fra min første samtale med These Ways fant vi tonen og kunne se for oss hvordan vi kan koble sammen design og foresight på en måte som få andre gjør i vårt marked. Her har jeg stort rom til å skape min egen hverdag. Jeg ser frem til å jobbe sammen med flinke og drevne kollegaer og kunder, og forhåpentligvis være med på å skape en mer bærekraftig og rettferdig fremtid for Bergen, Vestland og alle de som er en del av våre mange verdikjeder. Jeg liker grunntanken bak These Ways og hvordan vi jobber med prosjekter som EN AV TI og sosial innovasjon. 

– På det mer personlige plan drømmer jeg om å reise rundt i verden sammen med mine døtre, og sammen med dem lage en podkast om tøffe jenter og kvinner vi møter eller oppsøker på reisene våre.

Vi heier!