Fullt hus, nei skip – og radikalt engasjerende

by | Apr 23, 2024

Det var meget god stemning da designselskapet These Ways og teknologiselskapet Sonat kastet loss med hele Bergens havnæring parat på dekk og skipssekken full av disruptive dialoger.

Bergen har gått inn i årets våryr-modus og solen titter akkurat nok frem til at vi denne dagen stilte med akkurat litt for kalde klær. Men hva gjorde det når vi fyrte opp teltet under dilemmaet “Radical Innovation in the Ocean Industry – that supports the bottom line”. Arrangementet var en del av programmet til One Ocean Week som årlig setter fokus på fremtiden til norsk havnæring. 

En man snakker inn i en mikrofon, mens han holder foredrag på dekket til skipet Statsraad Lehmkuhl

Daglig leder for These Ways, Hogne Gjersvik innledet dagen med å sette dagens fokus: Hva er radikal innovasjon og hvordan kan dette bygge opp under strategier for økt bunnlinje?

Solid bunnlinje og fremtidsbilder

Denne dagen var den solide bunnlinjen på Statsraad Lehmkuhl den fysiske arena når vi spurte oss selv og havnæringen i Norge: Hvilke kvantesprang kan vi se for oss i fremtiden for havet? Hvilke sprang er vi bare NØDT til å få til?

— Sammen gjennomfører vi en dybdeundersøkelse i hvordan kultur og teknologi kan jobbe sammen i fremtiden. Vi fokuserer på implementering av teknologiske nyvinninger og de utfordringer som følger i kjølvannet, sier Monica Hannestad i These Ways.

En kvinne snakker til en forsamling i en mikrofon. Hun står på dekket til skipet Statsraad Lehmkuhl.

Navigatørene satte kursen

På scenen – eller på dekk – hadde det denne dagen samlet seg en imponerende rekke ledere innen havnæringen i Bergen. Disse navigatørene delte villig vekk sine tanker og mulige løsninger for fremtiden.

En man står forran en stor skjerm og holder foredrag til en sittende forsamling på dekket til et skip.

Først ut var Anders Storebø, leder for digital transformasjon hos Lerøy Seafood. Han tok publikum med på en reise gjennom Lerøys tilnærming til teknisk gjeld i kombinasjon med hurtig økende utviklingstempo. Vi fikk også et innblikk i hvordan Lerøy benytter lavkode for å øke fart og læring, samtidig som de tilpasser seg og standardiserer systemene sine.

En kvinne holder foredrag. Bak henne er en stor skjerm. Hun står ombord dekket på et skip.

Maren Lodden og Grieg Maritime var godt framme i baugen og delte innsikt om ChatGMG, en finans-AI-pilot som selskapet har utviklet sammen med Sonat. Dette prosjektet illustrerer hvordan uredde bestillinger av kunstig intelligens spiller en stadig større rolle i driftsaspektene i havnæringene.

En man holder foredrag. Han står ombord dekket på et skip og vender seg mot publikum.

Hans Fredrik Pedersen fra Microsoft delte et unikt perspektiv på AI fra et stort teknologiselskap. Hans innsikt belyste de potensielle mulighetene og utfordringene knyttet til AI i havnæringene.

En man står foran en stor skjerm og holder foredrag til en sittende forsamling ombord dekket på et skip.

Christoffer Valland fra These Ways presenterte sin fascinerende tilnærming for å redusere usikkerhet og negative følelser hos brukere av komplekse produkter ved hjelp av designteknikker og smidige metoder. Han understreket spesielt viktigheten av å ikke bare tenke på teknologi, men også avdekke de strategiske valgene i brukeropplevelsen.

En kvinne står foran en stor skjerm og holder foredrag for en forsamling mennesker som sitter i stoler vendt mot henne. Hun har et engasjert kroppsspråk.

Alena Pedersen, som i dag er visepresident for corporate IT i Odfjell, fortalte om en bemerkelsesverdig opplevelse som leder for verdens første droneleveranse av 3D printede deler til en offshore platform. Hennes historie understreket de stadig utviklende mulighetene innenfor radikal innovasjon og potensialet for å transformere havnæringene.

Fremtidsfiksjon i gullfiskebollen

En man med mikrofon sitter i en stol og snakker til menneskene som sitter rundt han.

Til sist samlet vi navigatørene for dagen til en gullfiskbolle av en science fiction-diskusjon ledet av Erlend Horn, kommunikasjonsleder i Grieg Group, om den potensielle fremtiden for havnæringene. Her ble publikum oppfordret til å hive seg inn i den fysiske sirkelen og bidra til å diskutere scenarioer for fremtidens havnæringer som:

“Det sies at USA innoverer, Kina kopierer og EU regulerer – hvem av disse vil sette dagsorden og tvinge frem faktisk disrupsjon?!”

“Hvordan sikrer vi at disrupsjon fører til en bedre verden for mennesker og ikke bare eiere av bedrifter?” 

“Hvordan kan KI benyttes for å ta neste steg i Havnæringene?”

Engasjementet var stort og det ble en god dialog der både Lerøy, Odfjell og Microsoft belyste scenarioene med sine synspunkter.

Oppsummert

Over 50 mennesker sitter på stoler på dekket til et skip og ser på et foredrag. Man ser Bryggen og Vågen i Bergen i sollys i bakgrunnen.

– Denne dagen på One Ocean Week 2024 ble en unik sjanse til å få innsikt i de nyeste utfordringene og mulighetene når menneske og teknologi møter havnæringene. Dette arrangementet gav oss et glimt inn i kikkerten for fremtiden, og hvordan denne blir formet av en stadig skiftende teknologisk og miljømessig virkelighet, avslutter Monica Hannestad.

Vi gleder oss allerede til neste år!

Nærbilde av promoteringsplakaten for eventet. Tekst i bildet: Havbyen Bergen: Radikal innovasjon for å øke bunnlinjen i havnæringene. 17. April. 11:30-13:30. Statsraad Lehmkuhl, Bradbenken 2, Bergen. One Ocean Weekn. Havbyen Bergen. Presentert av These Ways.

Fakta

Dagen var i regi av designselskapet These Ways og teknologibyrået Sonat.
Bidragsytere var fra selskapene Lerøy Seafood Group, Grieg Maritime Group, Microsoft Norge og Odfjell

120 deltagere – fullt skip.

For mer info om arrangementet Se arrangementsiden hos These Ways og One Ocean Week

Våre arrangementer

Siste nytt

Dypdykk under One Ocean Week!

I en tid preget av rask utvikling og miljømessige utfordringer, ser vi frem til flere kvantesprang innen innovasjon og bærekraft i havnæringene. Dette kommer tydelig til uttrykk under One Ocean Week når vår regions største selskaper entrer scenen. Sammen gjennomfører...

Faglig påfyll og meningsutveksling

Innimellom alle prosjekter rydder vi også plass til faglig påfyll. Torsdag 7. mars gjennomførte These Ways årets første in-house fagdag. Når fem designere får velge ut sine hjertesaker og sette dem på dagsorden, strekker tematikken seg fra spill til forskning - til...

Skal vi holde deg oppdatert?