I over 20 år har Jean Bosio jobbet i skjæringspunktet mellom forretningsutvikling og brukeropplevelse. Med erfaring fra selskaper som DNB, Telenor og Hafslund har han finpusset en metodikk som forener mennesker, teknologi og prosesser – alltid med et skarpt blikk for helheten. For Jean handler tjenestedesign om å forstå de underliggende behovene bak et problem, ikke bare utvikle løsninger. Han er spesielt opptatt av hvordan mentale modeller påvirker hvordan vi tolker utfordringer, og hvordan team kan skape en felles forståelse for å drive prosjekter fremover.

Kart og modeller er noen av Jeans viktigste verktøy for å gjøre det usynlige synlig. Ved å visualisere hvordan ulike deler av et system henger sammen, kan han hjelpe team med å forstå hvordan elementene påvirker hverandre – og hvor endringer kan ha størst effekt.
Et helhetlig kampbilde
Denne helhetlige systemforståelsen gjør det mulig å skape løsninger som ikke bare fungerer her og nå, men som også står seg over tid. Samtidig understreker Jean at ingen kart eller modeller kan gjengi virkeligheten fullt ut. For mye detaljer skaper støy – kunsten ligger i å forenkle akkurat nok til at vi ser strukturen tydelig. Derfor er hans tilnærming å bygge forståelsen gradvis, slik at teamene kan nærme seg kompleksiteten i et tempo som gir mening for dem.
Å gjøre det komplekse enkelt
For Jean handler tjenestedesign om å gjøre kompleksitet håndterbar. Spesielt i store organisasjoner er det sjelden mulig å eliminere kompleksitet – men man kan skape oversikt og retning. Hans jobb er å hjelpe team med å navigere i usikkerhet og skape en felles forståelse av hvor de skal videre. Ser vi fremover, er han opptatt av å utvikle løsninger som ikke bare dekker dagens behov, men som også er fleksible nok til å møte morgendagens utfordringer. Han ser systemdesign som et kraftfullt verktøy for å skape bærekraftige og skalerbare løsninger – løsninger som kan utvikle seg i takt med omverdenen.
Game, set, match
Jean er utdannet siviløkonom, har en bachelor i informatikk og praktisk-pedagogisk utdanning i økonomi. Når han ikke dykker ned i komplekse systemer, finner han flytsonen på tennisbanen eller med gitaren i hånden. Hjemme sørger to ungdommer og to gjeterhunder for at dagene aldri blir kjedelige.
