Sov godt lille skatt

En app for å kurere søvnløshet hos barn i aldersgruppen 0-3 år
«Sov godt» er et forskningsprosjekt igangsatt av Regionsenter for Barn og Unges Psykiske helse (R-BUP) med støtte fra Stiftelsen Dam. Prosjektet skal undersøke om nettbasert, veiledet selvhjelp kan bistå foreldre til sped- og småbarn med søvnvansker.

These Ways fasiliterte en 7 ukers design sprint med R-BUP Her bidro vi som tjeneste- og ux-designere og gjennomførte brukerinnsikt, ved å intervjue foreldre, helsesykepleier og R-BUP sine psykologer. I tillegg deltok vi som observatører i fokusgrupper. Videre utviklet vi prototyper, gjennomførte brukertesting, analyse og utviklet innhold og tekst til løsningen.

 

Utfordring

Småbarnsforeldrene i Norge føler seg uskikket som foreldre når barna sliter med søvnen. De søkte ofte hjelp på nettfora med ulike råd fra mange kilder –  som kun endt opp med å gjøre dem enda mer rådville. Foreldre trengte en løsning som kunne gi dem råd uten den dømmende pekefingeren de noen ganger fikk på helsestasjonen.

Prosess

These Ways fasiliterte først en 7 ukers design sprint med RBUP. Her bidro vi som tjeneste- og ux-designere og gjennomførte brukerinnsikt, ved å intervjue foreldre, helsesykepleier og RBUP sine psykologer. I tillegg deltok vi som observatører i fokusgrupper. Basert på dette utviklet vi prototyper på en app, gjennomførte brukertesting, analyse og skrev en folkelig tekst –  basert på forskningsresultater fra RBUP. Appen ble så utviklet av Youwell.

Løsning og effekt

Løsningen har vært igjennom kliniske utprøvingen på helsestasjoner. Resultatet ble så forsket på. Tilbakemeldingene RBUP har fått, har vist at samtlige familier vært takknemlige og opplevd å få god hjelp gjennom appen.

Analysen av dette forskningsarbeidet førte til at Appen vil bli rullet ut via alle helsestasjoner til høsten 2023

R-BUP vant prisen for årets beste tjenestdesign på SRF Kuben i 2021

 

rbup 1
{

«Vi er strålende fornøyde med design sprinten. Innovative løsninger på komplekse problem vi aldri kunne funnet ut av selv. Lekkert visuelt og empatisk kommunikasjon som treffer trøtte småbarnsforeldre. Og så er det et enormt bra oppsett dere har med These Ways på design og Youwell på helse og tech. Skulle vi starte flere prosjekter ville vi valgt dere igjen.» 

Filip Drozd, psykolog og forsker ved RBUP

Rulletekst

Tjenestedesign og UX:
Christian Leon Christensen

Animasjonsfilm & Innhold:
Kristine Mendonça

Prosjektleder:
Hogne Malum Gjersvik

Hogne Hjersvik

Hogne Hjersvik

Designer & Daglig leder